Bács-Kiskun Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége

Halvédelmi fejlesztések

Halvédelmi fejlesztések

Halőrzési, halvédelmi fejlesztések a szövetség vízterületein

A 2016-ban megnövekedett halgazdálkodási területtel kapott jogok, kötelezettségek és kötelességek jelentős feladat növekedést is magukkal hoztak a BÁCSHOSZ számára. A területi növekedés szükségszerűen eredményezte, hogy a halőri létszámot is növelni kellett, hiszen a terület hatékony őrzését elsősorban a dunai régióban, a meglévő személyi állománnyal már nem lehetett ellátni, így a halőrök létszámát 6 fővel növeltük. A bővítés során figyelembe vettük a területi tagozódást valamint a horgászlétszámot, így minden új horgászvizünkön egységesen sikerült javítani a halőrzés gyakoriságát, ugyan úgy az alsó, mint a középső és felső dunai régióban.

A halőrzés hatékonyságának további javítását szolgálták azok az intézkedések, melyekkel a technikai háttér korszerűsítését és fejlesztését kívántuk elérni. Ennek során egyrészről saját erőből felszereltük a halőröket az ellenőrzéshez szükséges eszközökkel, valamint pályázatot nyújtottunk be a MOHOSZ-hoz korszerű, GPS-el és nyomkövetővel ellátott terepjárók, dunai vízközlekedésre alkalmas újabb csónaktestek és csónakmotorok beszerzésére, de nem hiányozhat a sorból az éjszakai ellenőrzést segítő, megkönnyítő éjjellátók és lámpák felszerelése sem.

A személyi és a technikai háttér fejlesztése gyakoribb, időintervallumát tekintve pedig szélesebb spektrumú ellenőrzéseket tesz lehetővé.

A halőrzés mellett a halállomány közvetlen védelmét szolgáló intézkedésekre is sor került a kíméleti területek kijelölésével. Ezekre elsősorban a Dunán, a kapcsolódó mellékágakon, morotvákon és a nagyobb csatornákon volt szükség. A frekventált szaporodó és/vagy vermelő helyeket halőreink a jövőben gyakrabban ellenőrzik majd. Kíméleti területként került kijelölésre mint potenciális vermelőhely a paksi kompkikötő területe, a komplejárótól Északra és Délre található 100-100 méteres sávban, a Duna középvonaláig, a Signus II. északi sarkától a Signus I. déli sarkáig tartó terület szintén a Duna középvonaláig, ívóhelyként pedig a Dunapataj-Harta közötti „Katlag” nevű mellékág.

Egész évre frekventált haltartózkodási hellyé minősítettük az Atomerőmű hideg vizes csatorna torkolatának északi sarkától a meleg vizes kifolyó alatti rövid kövezésig tartó szakaszt, így azon az év minden szakában tilos a horgászat.

Az Alsó-Dunai szakaszon, mint ívásra és ivadék bölcsőnek alkalmas terület, a Rezéti Holt-Duna szövetségi kezelésben lévő szakasza kapott védelmet.

A megye öntöző főcsatornáin is felmértük a lehetőségeket, így a Kiskunsági Öntöző Főcsatornán a Tassi átvágás területe mind a téli, mind pedig a szaporodási időszakban kíméleti területnek számít, míg a Fűzvölgyi Öntöző Főcsatornán ugyan ezt a státuszt kapta a Kopolya nevű, közel 5 hektáros terület.

A halállomány további védelme érdekében lépéseket tettünk a kormoránok okozta károk mérséklésére is. Sajnos a jogi útvesztőben ez nem megy olyan gyorsan, mint ahogy azt szeretnénk. Számos, területileg érintett vadásztársasággal kötöttünk már együttműködési, kilövési megállapodást, elindítottuk a védett természeti területeken történő kilövés engedélyezését is az illetékes hatóságoknál. Ugyanakkor megkezdtük halőreink vizsgáztatását, az alkalmassági engedélyek beszerzését lőfegyver tartásához, melyet a megfelelő, kormoránok gyérítésére is alkalmas fegyverek beszerzése követ majd. Sajnos a jogharmonizáció hiánya minden egyes akadály leküzdése után újabb törvényességi és szabályozási problémát (akadályt, feltételt) hoz a felszínre, melyeket igyekszünk minél hamarabb elhárítani, de ennek csak egy útja lehet, az, hogy a felmerülő előírásoknak is minden esetben megfelelünk. Addig is, a helyi vadásztársaságok támogatásával és segítségével folyamatosan igyekszünk gyéríteni a vízterületeinken tanyát vert állomány populáció nagyságát.

Scroll to Top