Bács-Kiskun Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége

2024.05.18.-án Dunapatajon Gyermek és Ifjúsági Négytusa és Horgászviadal tartottunk

2024.05.18.-án Dunapatajon Gyermek és Ifjúsági Négytusa és Horgászviadal tartottunk

(Élmény) beszámoló.

2024 05 18.-án Dunapatajon a Szelidi-tó gyönyörű környezetében került lebonyolításra BÁCSHOSZ rendezésében a Gyermek és Ifjúsági Négytusa és Horgászviadal. Két korosztályban vetélkedtek a fiatalok: 10 – 14 és 14 – 18 életkor szerint. A négy versenyszám a következőkből tevődött össze. Halfogás, célba dobás, barkácsolás és szellemi vetélkedő.           Reggel korán találkoztak a fiatalok és kisérőik a zord, ködös, hűvös időben. Mindenki pontosan érkezett nem késte le senki az eligazítást és a programok ismertetését. A reggeli elfogyasztása után elkezdődött a nemes vetélkedő.

 Mint említettem a horgászattal kezdődött a viadal. 13 fő volt a kisebb korosztályban és 7 fő az „idősebb” korosztályban. A halfogásra három óra állt rendelkezésre, melyről a halakat elfelejtettük értesíteni – valami oknál fogva tó halállománya ezen a versenyen nem akart részt venni! Minden kapást rettentően nehéz volt kicsikarni. Viszont a fiatalok becsületére váljon – mindegyikük keményen kitartott, meg sem fordult a fejükben, hogy feladják a horgászatot. Sajnos a mérlegelésnél kiderült, hogy volt, akit elhagyott a szerencséje, mert üres volt a szákja. Persze azért négytusa a verseny, hogy még három lehetőség maradt a javításra.                       

A célba dobásra az időjárás is kegyeibe fogadta a versenyzőket, lekerültek a meleg holmik és mindenki lazább öltözetre váltott. Két pályán, párhuzamosan zajlottak dobások a korosztályok szerint: 8-10-12m illetve 10-12-14 méter távolságról. A maximálisan elérhető pontszám 90 lehetett – a csúcs 86 volt. Itt jegyzem meg, hogy a verseny előtt szerettem volna bemutatót tartani a fiataloknak – nagyon jól tettem, hogy ezt mégsem tettem meg. Nagyot „égtem” volna! Szenzációsan teljesítettek a gyerkőcök, bátran engedném őket a nádlyukakban horgászni … A dobások találatait minden esetben két fő (semleges segítő) mondta be.

A harmadik tusa a barkácsolás volt… talán ez a feladat voltaz, ami egy kis nehézséget okozott a résztvevőknek. A feladatban szerepelt horogkötés két zsinór összekötése, súlyok elhelyezése a zsinóron, hurokkötés. A feladat elbírálásban a kisérők és csapatvezetőkből álló zsűri értékelte a „szereléseket” Az elbírálásnál az is szerepet játszott, hogy milyen sorrendben adták be a feladatokat. Itt is kialakult egy sorrend, ami még javíthatott az előző, esetlegesen gyengébb teljesítményen. Bátran állíthatom, ezek a gyerekek a vízparton nem jönnének zavarba, ha új szerelést kellene elkészíteniük.   

Végül, de nem utolsó sorban a negyedik tusa, a szellemi vetélkedőre került a sor. Ez a feladat még nagyon sokaknak nagyon sokat segíthetett a helyezéseken. A versenyzők teljesen átszellemültén, a külvilágot kizárva koncentráltak a megoldandó tesztekre. Szinte látni lehetett az agytekervények mozgását. Az értékelésnél derült ki, hogy nem csak a gyakorlatban, hanem elméletben is nagyon sokat tudnak a halak életéről, méretéről, tilalmi időkről, a természetről. Versenyzőink sorra érkeztek – megkönnyebbülve – a tesztek beadásával. Innentől kezdve mindenki fellélegezhetett abban a tudatban, hogy mindent megtett a tudásához mérten a siker érdekében.

Elkezdődött az utolsó feladat kiértékelése és a négytusa összesítése. Az izgalmakat csökkentően egy nagyon finom ebéd várt mindenkire, melyet jóízűen fogyasztott el minden gyerek, csapatvezető és segítő szülő. Ezek után, nem kis izgalmak közepette kezdetét vette az eredményhirdetés. Korosztályonként az eső 3-3 helyezett érmeket, vásárlási utalványokat és tárgyjutalmakat vehettek át. A legnagyobb érdeklődést az idősebb korosztályt érintette. Ugyanis, aki ennek a korosztálynak a nyertese lett az képviselheti megyénket az országos megmérettetésen. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt a címet egy hölgyversenyző hódította el.        Az összesített végeredmény itt tekinthető meg:

A verseny technikai lebonyolítását az Ifjúsági bizottság tagjai: Kiss Béla, Vajda Sándor és Temesváry Gyula végezték. Nagyon sokat köszönhetünk a gyermekek kisérőinek és szüleiknek, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre. A gyerekek pedig egyenként is megérdemelnek egy-egy fair play díjat.

Büszkék lehetünk arra, hogy van még horgászutánpótlás! Bízva abba, hogy jövőre ismételten találkozunk nagyobb létszámmal.

 

                                                                                Temesváry Gyula

ifjúsági bizottság tagja

Scroll to Top